Ett besök hos Stockholms Hundhälsa

Hej kära besökare!

Det kan vara skönt för både hund och hundägare att kunna förbereda sig lite på ett första besök hos en canineopat/hundfysioterapeut, därför tänkte jag berätta lite om hur ett nybesök hos mig går till.

Oavsett om ni är här för friskvård eller på remiss från en veterinär så börjar jag alltid med det jag kallar för ett Nybesök. Ett nybesök är till för att ge mig och dig en fullständig bild av din hunds rörelsehälsa. Det är utifrån den information jag får under nybesöket som jag sedan gör en plan för vidare rehab eller friskvård.

Lite kortfattat om nybesöket: 75 min.
Innehåller rörelseanalys, fullständig genomgång av hundens rörelseapparat, uppstart av journal med insamling av bakgrundsinformation, journalkopia, remiss osv. Avslutas med behandling och sammanfattning av besökets fynd och plan framåt.


När det är din och vovvens tur att komma in så möter jag upp er utanför lokalen.
Om vovven vill komma fram och hälsa så låter jag den nosa lite på mig, men låter hunden bestämma hur och när den vill ta kontakt med mig.

Nu har det blivit dags för mig att kika lite på hur hunden rör sig i de olika gångarterna.
Jag tittar på steglängd, nedslag och frånslag, hur hunden använder sina leder i rörelse.
Jag letar efter avvikelser i rörelsemönstret, som om hunden avlastar någon del av kroppen eller kompenserar för instabilitet.
Med din tillåtelse så filmar jag rörelserna till journalen och för att kunna jämföra med senare rörelseanalyser. Detta tar ca 5-10 minuter. Om din hund skulle ha svårt att genomföra en rörelseanalys på grund av hög energi eller oro/stress så kan vi vänta till i slutet av besöket med detta momentet.

När vi kommit in i lokalen får hunden nosa in sig och under tiden går du och jag igenom hundens bakgrund med sjukdomshistoria, vilka aktiviteter hunden utför, foder och framförallt anledningen till besöket. Ofta när hundägare kommer till mig för att de har en känsla av att något inte är som det ska med vovven så stämmer det med 99%. Antingen har hundägaren en upplevelse av att hunden rör sig annorlunda, den kanske inte vill hoppa upp i soffan längre eller har börjat gå långsammare. Även ett förändrat humör kan vara en anledning att kolla upp om det ligger smärta bakom. Lita på er magkänsla, för det gör jag!

I mitt möte med hunden är det otroligt viktigt att den känner förtroende nog för mig så att en genomgång är möjlig. Jag vill ge hunden en bra upplevelse av att bli hanterad och samtidigt känna sig delaktig och lyssnad på. Jag kan inte bedöma hundens muskulatur om den är obekväm och spänner sig. En hund som är rädd och stressad kommer att ge helt andra utslag på min beröring än om den känner sig lugn och trygg.  Jag tvingar mig aldrig på en hund. En hund som är osäker försöker jag få lite nyfiken genom att bjuda på lite extra gott godis och kanske göra lite godissök för att få den att slappna av. En rädd hund har jag inga förväntningar på att jag ens ska kunna röra vid på första besöket. Då handlar vårt möte mer om att låta kunden känna in platsen och mig och sedan boka in ett nytt besök.

För hundar som kommer i rehabsyfte är det viktigt att komma igång med rehaben så fort som möjligt och då kan det syftet behöva ges företräde framför att skapa en helt avslappnad situation för hunden. Det kan dessutom vara svårt komma till ett helt lugnt läge eftersom hunden redan är utsatt på grund av skadan.

Jag använder mycket godis. Varför? Jo för att det är ett otroligt gott och enkelt sätt att ge hunden en positiv känsla för besöket. Jag har hundkunder som ogillar exempelvis laserbehandlingar men ändå är superpeppade när de kommer in, jo, för de minns godiset och det gör att känslan för besöket ändå är positivt. Det ska vara kul att komma till sin canineopat!

Avslutningsvis får hunden en behandling och därefter går jag igenom med dig vad jag funnit och sätter ihop en plan för vidare behandling och träning. Du får med dig hemgångsråd och träningsschema för det ni kan göra hemma.

Jag försöker att alltid finnas tillgänglig mellan träffarna men ibland kan det vara svårt att hinna med. Det går alltid att skicka ett sms med frågor som jag kan besvara utanför mötestid.

Jag hoppas att den här beskrivningen gav dig en bra bild av hur ett nybesök hos mig går till.
Och om du har några frågor så mejla dem gärna till info@stockholmshundhalsa.se.

Jag hoppas vi ses!
/ Jojo