Artros

Artros är en inflammation som drabbar leder som är överansträngda, överrörliga eller på annat sätt skadade. Inflammationen i sin tur bryter ned ledbrosket och kroppen skickar ut ben för att försöka stabilisera leden.
Till skillnad från vad en kan tro så kan artros komma fort och drabba hundar i alla åldrar, men vanligast är att det drabbar äldre hundar och hundar som lever med någon typ av skada. 
En hund som har artros behöver rehabilitering, även om artrosen inte kan botas så finns det mycket att göra så att den inte blir värre. Det räcker inte med enbart antiinflammatoriskt och smärtstillande även om det kan vara en del av en rehabilitering. 

Tecken på att din hund kan ha artros

Om du misstänker att din hund har artros ska du uppsöka en veterinär som gör en ordentlig undersökning, gärna med röntgenbilder. Därefter kan du be veterinären remittera dig till en Canineopat eller Hundfysoiterapeut för rehabilitering.
Vanliga tecken på att din hund kan ha artros: 

- Hunden är stel i kroppen efter vila och efter tyngre ansträngning

- Hunden kan ha svårt att resa sig/ lägga sig/ hoppa upp på saker/ gå i trappor etc

- Hunden haltar eller rör sig på annat sätt stelare/långsammare

- Hunden slickar eller biter sig överdrivet på en speciell del av kroppen

- Hunden kan försöka undvika beröring på en viss del av kroppen

- Hunden kan ha ett förändrat beteende, tex att den drar sig undan, inte vill leka, inte kommer till ro etc. 

Att tänka på för en hund med artros:

- Rörelse: det är viktigt att hunden fortsätter att röra på sig regelbundet, dels för att det stimulerar lederna och för att inte tappa muskulatur som i sin tur leder till ökat tryck på lederna. Undvik gärna asfalt då det är slitsammare för hundar med artros, gå gärna på ett mjukare underlag som gräs. Terräng är också bra då musklerna får jobba mer. 

- Vikten: Att hålla din hunds vikt är otroligt viktigt och gör stor skillnad för din hunds välbefinnande. En vill inte ha extra vikt som anstränger en redan nedsatt individ. Konsultera en kostcoach om du har svårt att få ner din hund i vikt. 

- Anpassningar i hemmet:  en kan behöva göra vissa anpassningar för att underlätta för hunden i hemmet såsom att lägga ut mattor så hunden inte halkar, ha en mjuk och ortopedisk bädd för hundens leder, trappa eller ramp upp till soffa/säng/bil, åka hiss istället för att ta trapporna. 

- Mjuk och varm Se till så hunden har ett stabilt och mjukt underlag att vila på, det finns särskilda ortopediska hundbäddar som är bra för att avlasta smärtande leder. Sätt gärna på den ett varmt täcke när det är lite svalare ute och en filt inomhus. 

- Tillskott: Ge hunden extra tillskott till kosten som stärker lederna. Det finns många på marknaden, jag brukar rekommendera Nutrolin (Hip&Joint och Senior) och Trikems produkter. 

- Aktivering: Lek med hunden eller gör annat som den tycker om - glädje och livskvalité gör det enklare att leva med smärta.

Rehabilitering för en hund med artros

Vattentrask

I vattentrasken jobbar hunden med rörelse, stabilitet och muskelstyrka. Vattnet gör det enklare för hunden att använda sina leder då den blir lite avlastad, samtidigt som den behöver använda hela rörelseapparaten för att hålla balansen. Motståndet som vattnet ger leder till att musklerna aktiveras och stärks. 

Behandlingar

Behandlingar av kroppens mjukdelar  som muskler, bindväv, leder, senor och ligament är en viktig del av rehabiliteringen och ser till att dämpa inflammationer, mjuka upp spänd muskulatur och bindväv samt stimulera kroppens egen läkning. 

Balans- och styrketräning

Balans- och styrketräning är en rolig och enkel träningsform som gör stor skillnad för din hunds livskvalité.  Det är också en träning som en kan göra hemma själv. Genom att stärka upp den lednära muskulaturen blir lederna mer stabila och motståndskraftiga mot inflammationer. 

Vilka hundar riskerar att få artros?

De hundar som är mest i riskzonen för att utveckla artros i sina leder är hundar som lever med instabila eller överansträngda leder, exempelvis höftleds- och armbågsdysplasi, eller de som fått tillväxtrubbningar som ex FCP eller OCD. Även de hundar som jobbar väldigt hårt eller monotont och får för lite återhämtning riskerar att få inflammationer i sina leder. 
Andra faktorer som spelar in är ålder, vikt och genetik.  

Hur förebygger en att artros utvecklas?

Det bästa sättet att förebygga artros är att hålla din hund i bra fysisk form. Se till att den får chans att bygga lednära muskulatur och hålla sin vikt. Hunden behöver få varierad aktivitet, bra kost och tid till återhämtning och vila. 
Kontakta oss om du vill få ett träningsupplägg till din hund.